Kremowa zupa z pieczarek
Pyszna i idealnie kremowa zupka. Szybka i prosta w wykonaniu, wszystko zrobimy w jednym garnku. Zupę możemy podać po prostu ze świeżym pieczywem lub z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Polecam!
Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek pora (ok 10 cm)
2 ziemniaki
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki np. 30%
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, chilli
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***
*** Po chwili, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy i smażymy do czasu, aż grzyby się zrumienią ***
*** Następnie dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w plasterki pora ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka ***
*** Wszystko podsmażamy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec przyprawiamy łyżeczką soli oraz większą szczyptą pieprzu, kurkumy, chilli i gałki muszkatołowej ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy całość pod przykryciem przez około 30 minut pod przykryciem ***
*** Po tym czasie zupę blendujemy ***
*** Po zmiksowaniu blenderem powinniśmy otrzymać gładki krem bez kawałków warzyw ***
*** Następnie do szklanki ze śmietanką dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu, mieszamy i całość wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ