Kremowa zupa z pieczarek


Kremowa zupa z pieczarek

Pyszna i idealnie kremowa zupka. Szybka i prosta w wykonaniu, wszystko zrobimy w jednym garnku. Zupę możemy podać po prostu ze świeżym pieczywem lub z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg pieczarek

1 cebula

1 marchew

1 korzeń pietruszki

kawałek pora (ok 10 cm)

2 ziemniaki

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

1/3 szklanki słodkiej śmietanki np. 30%

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, chilli

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***

*** Po chwili, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy i smażymy do czasu, aż grzyby się zrumienią ***

*** Następnie dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w plasterki pora ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka ***

*** Wszystko podsmażamy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec przyprawiamy łyżeczką soli oraz większą szczyptą pieprzu, kurkumy, chilli i gałki muszkatołowej ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy całość pod przykryciem przez około 30 minut pod przykryciem ***

*** Po tym czasie zupę blendujemy ***

*** Po zmiksowaniu blenderem powinniśmy otrzymać gładki krem bez kawałków warzyw ***

*** Następnie do szklanki ze śmietanką dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu, mieszamy i całość wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE