Mandarynkowa rolada bezowa
Bardzo lubię robić to ciasto, ponieważ jest szybkie, dość proste i mega smaczne. Polecam!
Składniki:
- Beza:
5 białek jaj
280g drobnego cukru do wypieków
2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
250g śmietanki kremówki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
1 puszka mandarynek w syropie ok 300g
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować lekki odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone. Całość miksujemy razem do momentu, aż krem zgęstnieje ***
*** Mandarynki odsączamy z zalewy ***
*** Krem rozprowadzamy na bezie (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji rolady z zewnątrz). Na kremie wzdłuż krótszego boku układamy kilka rzędów mandarynek (trochę mandarynek zostawiamy do udekorowania rolady) ***
*** Bezę z kremem i mandarynkami rolujemy wzdłuż krótszego boku ***
*** Roladę przekładamy na talerz ***
*** Od góry bezę smarujemy pozostałym kremem ***
*** Ozdabiamy według upodobań, u mnie mandarynki, mięta i granat ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ