Mandarynkowa rolada bezowa


Mandarynkowa rolada bezowa

Bardzo lubię robić to ciasto, ponieważ jest szybkie, dość proste i mega smaczne. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Beza:

5 białek jaj

280g drobnego cukru do wypieków

2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g śmietanki kremówki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

1 puszka mandarynek w syropie ok 300g

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować lekki odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone. Całość miksujemy razem do momentu, aż krem zgęstnieje ***

*** Mandarynki odsączamy z zalewy ***

*** Krem rozprowadzamy na bezie (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji rolady z zewnątrz). Na kremie wzdłuż krótszego boku układamy kilka rzędów mandarynek (trochę mandarynek zostawiamy do udekorowania rolady) ***

*** Bezę z kremem i mandarynkami rolujemy wzdłuż krótszego boku ***

*** Roladę przekładamy na talerz ***

*** Od góry bezę smarujemy pozostałym kremem ***

*** Ozdabiamy według upodobań, u mnie mandarynki, mięta i granat ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE