Rogaliki drożdżowe
Składniki:
- Ciasto:
600g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
130g masła
250ml mleka
1/3 szklanki cukru
3 jajka
+ 1 jajko do posmarowania rogali
- Nadzienie:
konfitura lub krem czekoladowy
*** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia ***
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Prostokąt przecinamy wzdłuż na pół i kroimy na trójkąciki ***
*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcję nadzienia (u mnie konfitura jagodowa) ***
*** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki ***
*** Zawinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Gotowe rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** Po przestudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***