Rogaliki drożdżowe


Rogaliki drożdżowe

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

600g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

130g masła

250ml mleka

1/3 szklanki cukru

3 jajka

+ 1 jajko do posmarowania rogali

  • Nadzienie:

konfitura lub krem czekoladowy

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Prostokąt przecinamy wzdłuż na pół i kroimy na trójkąciki ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcję nadzienia (u mnie konfitura jagodowa) ***

*** Trójkąty zwijamy zaczynając od szerszego brzegu, tworząc w ten sposób rogaliki ***

*** Zawinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Gotowe rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Po przestudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE