Naleśniki bolognese zapiekane z mozzarellą


Naleśniki bolognese zapiekane z mozzarellą

Świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad lub kolacje, jak i na imprezie. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 5-6 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

  • Farsz:

ok 350 g mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia

pół szklanki wody

200g mrożonej marchewki z groszkiem

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

  • Dodatkowo:

20 dkg żółtego sera mozzarella

ketchup pikantny

olej do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy do czasu, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz ketchup, mieszamy ***

*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Odkładamy do przestudzenia ***

*** W międzyczasie smażymy naleśniki według przepisu ***

*** Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu ***

*** Posypujemy startą mozzarellą ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Z wierzchu polewamy ketchupem i posypujemy startym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE