Naleśniki bolognese zapiekane z mozzarellą
Świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad lub kolacje, jak i na imprezie. Polecam!
Składniki:
ok 5-6 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
- Farsz:
ok 350 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia
pół szklanki wody
200g mrożonej marchewki z groszkiem
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
- Dodatkowo:
20 dkg żółtego sera mozzarella
ketchup pikantny
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy do czasu, aż straci surowy kolor ***
*** Podsmażone mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz ketchup, mieszamy ***
*** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Odkładamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie smażymy naleśniki według przepisu ***
*** Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu ***
*** Posypujemy startą mozzarellą ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Z wierzchu polewamy ketchupem i posypujemy startym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ