Gulasz z żołądków


Gulasz z żołądków

Jeśli tak jak ja lubicie żołądki, koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszny gulasz z ich udziałem. Świetny pomysł na smakowity obiad. Gulasz możemy podać z pyzami albo ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg żołądków drobiowych

1 cebula

kilka pieczarek (ok 5-6 sztuk)

1 czerwona papryka

2 ogórki kiszone

1 marchew

2 szklanki bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

 

 

 

*** Żołądki oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie mięso odcedzamy, przelewamy wodą, ponownie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości żołądków, odcedzamy ***

*** Ugotowane żołądki kroimy w poprzek na paski ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***

*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchew ***

*** Całość zalewamy bulionem

*** Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz paprykami i gotujemy na małym ogniu około 10 minut do miękkości warzyw ***

*** Następnie dodajemy pokrojone żołądki ***

*** Mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez chwilę ***

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Dokładamy pokrojone w plasterki ogórki kiszone ***

*** Mieszamy i zaciągamy sos mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (około 1/4 szklanki), zagotowujemy ***

*** Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE