Ryż zapiekany z filecikami
Przepyszne połączenie kurczaka z aromatycznym ryżem i warzywami. Szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z piekarnika dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
200g ryżu długoziarnistego
1 cebula
1 czerwona papryka
1 mała młoda cukinia
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka cukru
duża szczypta pieprzu i ostrej papryki
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
*** Każdy filet przecinamy wzdłuż na 3 części i oprószamy przyprawą do kurczaka ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy filety z dwóch stron, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, mieszamy i smażymy przez około pół minuty ***
*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy masło i zagotowujemy ***
*** Dodajemy ketchup, cukier, pieprz oraz paprykę, mieszamy ***
*** Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż ***
*** Dokładamy podsmażone warzywa, mieszamy ***
*** Na wierzchu układamy podsmażone fileciki ***
*** Całość polewamy gorącą zalewą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy bez przykrycia przez około 1 – 1,5 godziny, aż ryż całkowicie wchłonie zalewę ***
*** SMACZNEGO ***