Dworskie devolaye (dewolaje)
Prawdziwa uczta dla podniebienia! Rumiane roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Obiad palce lizać!
Składniki:
3 filety z kurczaka
sól, pieprz
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
- Farsz:
1/3 główki młodej kapusty
1 cebula
kilka pieczarek
1 marchew
10 dkg żółtego sera mozzarella
sól, pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
*** Młodą kapustę drobno siekamy ***
*** Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy dalej ***
*** Po chwili dodajemy startą na tarce marchew i dokładamy masło ***
*** Dokładamy poszatkowaną kapustę ***
*** Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół ***
*** przykrywamy folią i dość cienko rozbijamy ***
*** Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem ***
*** Na środku układamy plasterek sera ***
*** A na serze porcje farszu. Pozostały niewykorzystany farsz możemy podać jako dodatek do obiadu ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je kolejno w mące ***
*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
*** Przygotowujemy dwie miski, do jednej wbijamy jajko i mieszamy widelcem, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Roladki obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce ***
*** Układamy na patelni, na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z każdej strony na rumiano ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ