Dworskie devolaye (dewolaje)


Dworskie devolaye (dewolaje)

Prawdziwa uczta dla podniebienia! Rumiane roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Obiad palce lizać!

 

Składniki:

3 filety z kurczaka

sól, pieprz

1 szklanka mąki

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz:

1/3 główki młodej kapusty

1 cebula

kilka pieczarek

1 marchew

10 dkg żółtego sera mozzarella

sól, pieprz

1 łyżka masła

olej do smażenia

 

 

*** Młodą kapustę drobno siekamy ***

*** Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy dalej ***

*** Po chwili dodajemy startą na tarce marchew i dokładamy masło ***

*** Dokładamy poszatkowaną kapustę ***

*** Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół ***

*** przykrywamy folią i dość cienko rozbijamy ***

*** Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem ***

*** Na środku układamy plasterek sera ***

*** A na serze porcje farszu. Pozostały niewykorzystany farsz możemy podać jako dodatek do obiadu ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je kolejno w mące ***

*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Przygotowujemy dwie miski, do jednej wbijamy jajko i mieszamy widelcem, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Roladki obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce ***

*** Układamy na patelni, na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z każdej strony na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE