Ciasto brownie z wiśniami i kremem śmietankowym


Ciasto brownie z wiśniami i kremem śmietankowym

Wilgotne, ekstra czekoladowe biszkopty brownie, przełożone żelką z wiśniami i delikatnym kremem śmietankowym. Temu ciastu naprawdę ciężko się oprzeć. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Żelka wiśniowa:

ok 400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

2 galaretki wiśniowe

2,5 szklanki wody

  • Krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

4-5 łyżek cukru pudru

  • Polewa czekoladowa:

100g gorzkiej czekolady

ok 100ml śmietanki kremówki

 

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem (moja foremka ma wymiary 21 x 26cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 45 minut ***

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy żelkę wiśniową. W garnuszku zagotowujemy dwie i pół szklanki wody, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Dokładamy wiśnie (jeśli używamy mrożonych, to ich nie rozmrażamy) ***

*** Przestudzoną galaretkę wylewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę w której wcześniej piekliśmy ciasto. Gdy zupełnie ostygnie, wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder ***

*** Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***

*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu ***

*** Na kremie układamy stężałą galaretkę z wiśniami ***

*** Galaretkę smarujemy drugą częścią kremu i całość przykrywamy ciastem ***

*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

*** Ciasto równomiernie polewamy polewą ***

*** Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE