Ciasto brownie z wiśniami i kremem śmietankowym
Wilgotne, ekstra czekoladowe biszkopty brownie, przełożone żelką z wiśniami i delikatnym kremem śmietankowym. Temu ciastu naprawdę ciężko się oprzeć. Niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto brownie:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Żelka wiśniowa:
ok 400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
2 galaretki wiśniowe
2,5 szklanki wody
- Krem śmietankowy:
500ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
- Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
ok 100ml śmietanki kremówki
*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***
*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***
*** Dodajemy cukier, mieszamy ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***
*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem (moja foremka ma wymiary 21 x 26cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 45 minut ***
*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy żelkę wiśniową. W garnuszku zagotowujemy dwie i pół szklanki wody, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Dokładamy wiśnie (jeśli używamy mrożonych, to ich nie rozmrażamy) ***
*** Przestudzoną galaretkę wylewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę w której wcześniej piekliśmy ciasto. Gdy zupełnie ostygnie, wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia ***
*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder ***
*** Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***
*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu ***
*** Na kremie układamy stężałą galaretkę z wiśniami ***
*** Galaretkę smarujemy drugą częścią kremu i całość przykrywamy ciastem ***
*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***
*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***
*** Ciasto równomiernie polewamy polewą ***
*** Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ