Chlebek Hobbita


Chlebek Hobbita

Mięciutki w środku, chrupiący z zewnątrz i mega aromatyczny. Pyszny chlebek z masłem czosnkowym, ziołami i mozzarellą, prosty i szybki w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

*oryginalny pomysł pochodzi ze strony Kuchnia Doroty, ja naniosłam na niego swoje zmiany 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

1 łyżeczka suchych drożdży

1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

po pół łyżeczki oregano i bazylii

40g rozpuszczonego masła

pół szklanki ciepłego mleka

  • Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli

40g masła

2 ząbki czosnku

po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku

pół łyżeczki soli

 

 

*** W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy mleko, jajko,  sól oraz cukier i zioła ***

*** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę i sól, mieszamy ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formując chlebek ***

*** Ostrym nożem robimy nacięcia na cieście ***

*** Chlebek smarujemy masłem czosnkowym ***

*** W nacięciach układamy pokrojoną w paseczki mozzarellę ***

*** Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut ***

*** Najlepiej smakuje jeszcze ciepły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Chlebek Hobbita