Chlebek Hobbita
Mięciutki w środku, chrupiący z zewnątrz i mega aromatyczny. Pyszny chlebek z masłem czosnkowym, ziołami i mozzarellą, prosty i szybki w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
*oryginalny pomysł pochodzi ze strony Kuchnia Doroty, ja naniosłam na niego swoje zmiany 😉
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
po pół łyżeczki oregano i bazylii
40g rozpuszczonego masła
pół szklanki ciepłego mleka
- Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
40g masła
2 ząbki czosnku
po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku
pół łyżeczki soli
*** W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy mleko, jajko, sól oraz cukier i zioła ***
*** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę i sól, mieszamy ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formując chlebek ***
*** Ostrym nożem robimy nacięcia na cieście ***
*** Chlebek smarujemy masłem czosnkowym ***
*** W nacięciach układamy pokrojoną w paseczki mozzarellę ***
*** Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut ***
*** Najlepiej smakuje jeszcze ciepły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Chlebek wyszedl fantastyczny :)!
Super! Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz :))