Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Pomysł na szybkie, aromatyczne i sycące danie obiadowe. Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, a całe przygotowanie zajmie nam dosłownie parę chwil. Polecam!
Składniki:
ok 200g makaronu (u mnie kokardki)
200g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 100g świeżego szpinaku
250ml śmietanki 30%
Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
2-3 łyżki startego żółtego sera
*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***
*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***
*** Na patelnie dodajemy świeży szpinak ***
*** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie ***
*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy około 1-2 łyżeczki curry i zagotowujemy ***
*** Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą ***
*** Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę ***
*** Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam. W spisie produktów jest curry a w przepisie kurkuma. Który składnik jest poprawny?
Witam, powinno być curry. Dziękuje za uwagę :))