Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym


Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Pomysł na szybkie, aromatyczne i sycące danie obiadowe. Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, a całe przygotowanie zajmie nam dosłownie parę chwil. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 200g makaronu (u mnie kokardki)

200g boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 100g świeżego szpinaku

250ml śmietanki 30%

Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka

2-3 łyżki startego żółtego sera

 

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu ***

*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***

*** Na patelnie dodajemy świeży szpinak ***

*** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie ***

*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy około 1-2 łyżeczki curry i zagotowujemy ***

*** Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą ***

*** Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę ***

*** Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym