Boeuf bourguignon z patelni
Wołowina po burgundzku, to bardzo znane i lubiane danie, które zazwyczaj przygotowuje się w piekarniku. Ja zrobiłam dziś wersję z patelni i powiem Wam, że jest równie pyszna. To mięsko wprost rozpływa się w ustach, a sos jest tak aromatyczny, że ciężko mu się oprzeć. Niebo w ustach…
Składniki:
1 kg wołowiny
150g wędzonego boczku
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pomidory
300ml czerwonego wytrawnego wina
Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Wołowinę kroimy w dużą kostkę ***
*** Pieczarki kroimy na połówki lub w ćwiartki ***
*** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***
*** Marchew obieramy i kroimy w plasterki ***
*** Pomidory kroimy w kostkę ***
*** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni ***
*** Do wytopionego boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki i całość smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając ***
*** Dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Całość przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (1-2 łyżki) i podsmażamy mięso ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą oraz pieprzem. Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory ***
*** Na pomidorach układamy podsmażone wcześniej pieczarki z marchewką oraz cebulą. Całość posypujemy tymiankiem i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy – nie mieszamy ***
*** Patelnie zakrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. W międzyczasie nie podnosimy pokrywki ***
*** Zaciągamy sos: mąkę mieszamy z niewielką ilością wody (ok 1/3 szklanki), potrawę zagotowujemy, wlewamy wodę z mąką i mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Na koniec potrawę posypujemy zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ