Boeuf bourguignon z patelni


Boeuf bourguignon z patelni

Wołowina po burgundzku, to bardzo znane i lubiane danie, które zazwyczaj przygotowuje się w piekarniku. Ja zrobiłam dziś wersję z patelni i powiem Wam, że jest równie pyszna. To mięsko wprost rozpływa się w ustach, a sos jest tak aromatyczny, że ciężko mu się oprzeć. Niebo w ustach…

 

 

 

Składniki:

1 kg wołowiny

150g wędzonego boczku

300g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

2 pomidory

300ml czerwonego wytrawnego wina

Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Wołowinę kroimy w dużą kostkę ***

*** Pieczarki kroimy na połówki lub w ćwiartki ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Marchew obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Pomidory kroimy w kostkę ***

*** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni ***

*** Do wytopionego boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki i całość smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Całość przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (1-2 łyżki) i podsmażamy mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą oraz pieprzem. Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory ***

*** Na pomidorach układamy podsmażone wcześniej pieczarki z marchewką oraz cebulą. Całość posypujemy tymiankiem i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy – nie mieszamy ***

*** Patelnie zakrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. W międzyczasie nie podnosimy pokrywki ***

*** Zaciągamy sos: mąkę mieszamy z niewielką ilością wody (ok 1/3 szklanki), potrawę zagotowujemy, wlewamy wodę z mąką i mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Na koniec potrawę posypujemy zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE