Waniliowe ciasto drożdżowe z borówkami


Waniliowe ciasto drożdżowe z borówkami

Puszyste, aromatyczne i wilgotne ciasto z kruszonką i borówkami. Zazwyczaj piekę je w dwóch keksówkach gdyż wówczas wychodzi wyższe niż w standardowej blaszce i bardziej wilgotne. Do przygotowania ciasta używamy samych żółtek, z pozostałych białek polecam zrobić przepyszną roladę bezową z owocami PRZEPIS TUTAJ (klik), którą wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

80g cukru

16g cukru waniliowego

4 żółtka

120g masła

  • Kruszonka:

100g mąki

6 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

1 szklanka borówek

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukry, żółtka, mleko oraz przestudzone masło. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz). Na wierzchu wykładamy borówki. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.  ***

*** Całość posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE