Waniliowe ciasto drożdżowe z borówkami
Puszyste, aromatyczne i wilgotne ciasto z kruszonką i borówkami. Zazwyczaj piekę je w dwóch keksówkach gdyż wówczas wychodzi wyższe niż w standardowej blaszce i bardziej wilgotne. Do przygotowania ciasta używamy samych żółtek, z pozostałych białek polecam zrobić przepyszną roladę bezową z owocami PRZEPIS TUTAJ (klik), którą wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko.
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
80g cukru
16g cukru waniliowego
4 żółtka
120g masła
- Kruszonka:
100g mąki
6 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
1 szklanka borówek
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukry, żółtka, mleko oraz przestudzone masło. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz). Na wierzchu wykładamy borówki. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. ***
*** Całość posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ