Lazania z cukinią


Lazania z cukinią

Pyszna i prosta mięsno-warzywna zapiekanka. Super obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

100g koncentratu pomidorowego

50g bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, cukier

  • Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

60ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • Dodatkowo:

1 opakowanie makaronu do lazanii

100g żółtego sera

olej do smażenia

 

 

*** Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek, mięso oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość mieszamy i  smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy i mieszamy, aż powstanie gęsta zasmażka ***

*** Dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***

*** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu pomidorowego spod mięsa i wykładamy pierwszą warstwę płatów makaronu ***

*** Na makaron wykładamy połową farszu mięsno-warzywnego ***

*** Całość przykrywamy kolejną warstwą płatów makaronowych i wykładamy resztę farszu ***

*** Na wierzch wykładamy ostatnią już warstwę makaronu i całość polewamy sosem beszamelowym ***

*** Wierzch posypujemy startym żółtym serem ***

*** Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez około 10 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Lazania z cukinią