Lazania z cukinią
Pyszna i prosta mięsno-warzywna zapiekanka. Super obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
50g bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, cukier
- Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
60ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
1 opakowanie makaronu do lazanii
100g żółtego sera
olej do smażenia
*** Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju ***
*** Dodajemy przeciśnięty czosnek, mięso oraz przyprawy – do smaku ***
*** Całość mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy i mieszamy, aż powstanie gęsta zasmażka ***
*** Dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową ***
*** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu pomidorowego spod mięsa i wykładamy pierwszą warstwę płatów makaronu ***
*** Na makaron wykładamy połową farszu mięsno-warzywnego ***
*** Całość przykrywamy kolejną warstwą płatów makaronowych i wykładamy resztę farszu ***
*** Na wierzch wykładamy ostatnią już warstwę makaronu i całość polewamy sosem beszamelowym ***
*** Wierzch posypujemy startym żółtym serem ***
*** Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez około 10 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam, płaty makaronu daje Pani surowe? 🙂