Surówka obiadowa z młodej kapusty


Surówka obiadowa z młodej kapusty

Smaczna, zdrowa, kolorowa… i co tu więcej pisać. Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać! Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, grilla lub do burgerów. Polecam!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 pęczek natki pietruszki

pół cebuli

4-5 plastrów suszonych pomidorów w oleju

3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

1 łyżka soku z cytryny

1 pełna łyżeczka miodu

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (użyłam płaską łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na czas przygotowania pozostałych składników ***

*** Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Paprykę oraz suszone pomidory kroimy w małą kosteczkę ***

*** Wszystkie składniki dodajemy do kapusty ***

*** Miód mieszamy z sokiem z cytryny, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy olej z suszonych pomidorów oraz szczyptę mielonego pieprzu, mieszamy ***

*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i całość dokładnie mieszamy ***

*** Gotową surówkę odkładamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE