Surówka obiadowa z młodej kapusty
Smaczna, zdrowa, kolorowa… i co tu więcej pisać. Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać! Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, grilla lub do burgerów. Polecam!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 pęczek natki pietruszki
pół cebuli
4-5 plastrów suszonych pomidorów w oleju
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka miodu
sól, pieprz
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (użyłam płaską łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na czas przygotowania pozostałych składników ***
*** Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Paprykę oraz suszone pomidory kroimy w małą kosteczkę ***
*** Wszystkie składniki dodajemy do kapusty ***
*** Miód mieszamy z sokiem z cytryny, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy olej z suszonych pomidorów oraz szczyptę mielonego pieprzu, mieszamy ***
*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki i całość dokładnie mieszamy ***
*** Gotową surówkę odkładamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ