Mini gołąbki w młodej kapuście
Szybkie, proste i przepyszne danie jednogarnkowe. Mięsno ryżowe klopsiki duszone w młodej kapuście i sosiku pomidorowym. Mini gołąbki możemy podać z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
100g ugotowanego białego ryżu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1 młoda kapusta
1 cebula
1 marchewka
1 liść laurowy
sól, pieprz
pół pęczka koperku
pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Kapustę kroimy w dużą kostkę ***
*** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy startą marchew i kapustę, całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***
*** Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Następnie dodajemy klopsiki ***
*** Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy ***
*** Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie mieszamy ***
*** Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby sos trochę odparował i zgęstniał ***
*** Podajemy z ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne danie! Wszystkim smakuje☺