Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki
Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić ten czas na jej przygotowanie.
Składniki:
ok 1 kg karkówki
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka majonezu
- Zalewa:
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
1/3 łyżki pieprzu mielonego
1 łyżka ziół prowansalskich
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
ok 1 litr wody (lub więcej – mięso musi być w całości zanurzone)
*** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ***
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy razem ***
*** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso ***
*** Następnie karkówkę zawijamy w folię spożywczą lub umieszczamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki na ok 24 godziny, aby mięso się zamarynowało ***
*** Po tym czasie w garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę, mieszamy, wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Od czasu zagotowania się wody, gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w garnku na około 6 godzin. Następnie znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie przez 5 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy mięso w marynacie na około 9 godzin ***
*** Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i odsączamy na ręczniku papierowym. Karkówkę możemy dodatkowo delikatnie natrzeć słodką papryką mieloną i suszonymi ziołami aby mięso nabrało ładnego, rumianego koloru z wierzchu ***
*** Mięso kroimy w cienkie plasterki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Ja gotowałam 2 razy po 30 min i było bardzo dobre i miękkie
Zachęcony wpisem na blogu postanowiłem zrobić takie mięsko. Trafiłem ładną karkówkę 1,2kg. Do składników dałem po szczypcie wszysttkiego wiecej. Tak samo pogotowałem po kilka minut więcej.
Po odkrojeniu 2 plasterków okazało się że mięso jest w centralnej części „niedogotowane” i po ściśnięciu wypływa czerwona woda 🙁