Buraczki na ciepło – do obiadu
Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraki możemy upiec w piekarniku lub ugotować jeśli wolimy, choć uważam, że pieczone są smaczniejsze.
Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
1 łyżka masła
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
3 -4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz mielony, cukier
*** Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię lub w papier do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C ***
*** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi od 45 – 60 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać wykałaczką lub widelcem miękkość buraków. Następnie buraki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Po tym czasie buraki obieramy ***
*** Buraki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach lub blendujemy ***
*** W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy buraczki, mieszamy i przesmażamy przez około 5 minut. Następne wlewamy śmietankę i wciąż podgrzewając mieszamy. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem ***
*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ