Buraczki na ciepło – do obiadu


Buraczki na ciepło – do obiadu

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraki możemy upiec w piekarniku lub ugotować jeśli wolimy, choć uważam, że pieczone są smaczniejsze.

 

 

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych

1 łyżka masła

4 łyżki śmietanki kremówki  30%

3 -4 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz mielony, cukier

 

 

*** Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię lub w papier do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C ***

Buraczki w foli aluminiowej

*** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi od 45 – 60 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać wykałaczką lub widelcem miękkość buraków. Następnie buraki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Po tym czasie buraki obieramy ***

*** Buraki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach lub blendujemy ***

*** W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy buraczki, mieszamy i przesmażamy przez około 5 minut. Następne wlewamy śmietankę i wciąż podgrzewając mieszamy. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem ***

*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE