Chrupiące ziemniaczki gyros
Prawdziwa uczta dla zmysłów. Chrupiące, aromatyczne i sycące ziemniaczki gyros, to świetna przekąska, dodatek do obiadu lub grilla, albo danie na imprezę. Proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka składników. Polecam!
![]()
Składniki:
ok 1 kg młodych ziemniaków
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki tartego sera np. parmezanu
Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości
![]()
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawą gyros i mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana nadaje ziemniakom chrupkości podczas pieczenia)
![]()
Ziemniaki odcedzamy z wody i do gorących dodajemy łyżkę masła, delikatnie mieszamy
![]()
Następnie polewamy oliwą z przyprawami i ponownie mieszamy
![]()
Ziemniaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ