Bułki z serem i parówką a’la hot dogi
Kiełbaski z żółtym serem i ketchupem zapiekane w cieście drożdżowym. Pyszna i treściwa przekąska, która na pewno zasmakuje dzieciom i dorosły!
![]()
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
15g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczk1 cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
- Dodatkowo:
6 parówek
6 plasterków żółtego sera
ketchup
sezam
1 jajko
Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże i mieszamy.
![]()
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem.
![]()
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
![]()
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę.
![]()
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt trochę dłuższy niż parówka.
![]()
Na cieście układamy kawałek żółtego sera, smarujemy delikatnie ketchupem i układamy parówkę.
![]()
Ciasto z farszem szczelinie zaklejamy.
![]()
Bułeczki układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy poprzeczne nacięcia i całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
![]()
Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ