Cukinia po węgiersku z klopsikami
Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które łączy w sobie smaki węgierskiego leczo z delikatnymi klopsikami mięsnymi. Cukinia po węgiersku to idealna propozycja na obiad, szczególnie w okresie letnio-jesiennym, gdy cukinia jest świeża i niedroga.
Składniki:
Ok 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny
2 jajka
1 łyżka musztardy
2 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
opcjonalnie cukier
Pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików
1 cebula
10 dkg pieczarek
2 małe lub 1 duża cukinia
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli (lub pół)
pół szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka zieleniny do posypania
olej do smażenia
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i odkładamy na później
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, musztardę i przyprawy – do smaku (sól, pieprz, papryki, majeranek)
Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam je w mace
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i układamy klopsiki
Smażymy z każdej strony na rumiano
Klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulą
Gdy boczek się wytopi, a cebula zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy i podsmażamy
Następnie dodajemy startą cukinię wraz z sokiem który puściła
Dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli
Mieszamy i smażymy wszystko przez kilka minut na niedużym ogniu
Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, paprykami i w razie potrzeby niewielką ilością cukru (dałam pół łyżeczki)
Dodajemy klopsiki i dusimy całość kilka minut, aż warzywa całkowicie zmiękną
Posypujemy zieleniną, u mnie siekany koperek i podajemy
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ