Cukinia po węgiersku z klopsikami

Cukinia po węgiersku z klopsikami

Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które łączy w sobie smaki węgierskiego leczo z delikatnymi klopsikami mięsnymi. Cukinia po węgiersku to idealna propozycja na obiad, szczególnie w okresie letnio-jesiennym, gdy cukinia jest świeża i niedroga.

 

 

Składniki:

Ok 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny

2 jajka

1 łyżka musztardy

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

opcjonalnie cukier

Pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

1 cebula

10 dkg pieczarek

2 małe lub 1 duża cukinia

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli (lub pół)

pół szklanki passaty pomidorowej

1 łyżka zieleniny do posypania

olej do smażenia

 

 

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i odkładamy na później

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, musztardę i przyprawy – do smaku (sól, pieprz, papryki, majeranek)

Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy

Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam je w mace

Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i układamy klopsiki

Smażymy z każdej strony na rumiano

Klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulą

Gdy boczek się wytopi, a cebula zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy i podsmażamy

Następnie dodajemy startą cukinię wraz  z sokiem który puściła

Dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli

Mieszamy i smażymy wszystko przez kilka minut na niedużym ogniu

Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, paprykami i w razie potrzeby niewielką ilością cukru (dałam pół łyżeczki)

Dodajemy klopsiki i dusimy całość kilka minut, aż warzywa całkowicie zmiękną

Posypujemy zieleniną, u mnie siekany koperek i podajemy

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry