Soczysta surówka z papryką i sosem
Lekkie, świeże i chrupiące danie, idealne jako dodatek do obiadu, na grilla, czy po prostu jako zdrowa przekąska. Świetne połączenie delikatnych warzyw z wyrazistym, słodko-kwaśnym sosem, które świetnie się uzupełniają. Ta surówka jest nie tylko smaczna, ale również kolorowa i apetyczna, co sprawia, że świetnie prezentuje się na stole.
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 mała czerwona cebula
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
2-3 łyżki siekanego szczypiorku
sól, pieprz
- Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
3 łyżki oliwy
duża szczypta słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli
*** kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty ***
*** Całość posypujemy płaską łyżką soli, mieszamy i odkładamy na około 15 minut ***
*** Papryki kroimy w kosteczkę ***
*** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy wraz z papryką do miski z kapustą ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do niedużego słoiczka. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością do momentu połączenia się składników. Sos dodajemy do przygotowanej wcześniej surówki ***
*** Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz w razie potrzeby też solą ***
*** Całość mieszamy i odkładamy na około pół godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***