Surówka z młodej kapusty z sosem miodowo-musztardowym
Idealny dodatek do obiadu – zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Świetnie sprawdzi się również jako lekka sałatka na letnie spotkania przy grillu. Jest to prawdziwa kwintesencja wiosenno-letnich smaków. Do tego przygotowanie surówki jest niezwykle proste i szybkie. Polecam.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 czerwona papryka
garść siekanej zieleniny: szczypiorek, koperek lub pietruszka
sól, pieprz
Sos:
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy (najlepiej pikantnej)
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżką soli, mieszamy ***
*** Paprykę kroimy w kosteczkę ***
*** Do miski z kapustą przekładamy paprykę i siekaną zieleninę (u mnie szczypiorek i pietruszka) ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do niedużego słoiczka. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością do momentu połączenia się składników ***
*** Sos dodajemy do przygotowanej wcześniej surówki ***
*** Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ