Surówka z młodej kapusty z sosem miodowo-musztardowym


Surówka z młodej kapusty z sosem miodowo-musztardowym

Idealny dodatek do obiadu – zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Świetnie sprawdzi się również jako lekka sałatka na letnie spotkania przy grillu. Jest to prawdziwa kwintesencja wiosenno-letnich smaków. Do tego przygotowanie surówki jest niezwykle proste i szybkie. Polecam.

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 czerwona papryka

garść siekanej zieleniny: szczypiorek, koperek lub pietruszka

sól, pieprz

Sos:

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy (najlepiej pikantnej)

1 łyżeczka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki oliwy

 

*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżką soli, mieszamy ***

*** Paprykę kroimy w kosteczkę ***

*** Do miski z kapustą przekładamy paprykę i siekaną zieleninę (u mnie szczypiorek i pietruszka) ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do niedużego słoiczka. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością do momentu połączenia się składników ***

*** Sos dodajemy do przygotowanej wcześniej surówki ***

*** Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE