Placki po węgiersku


Placki po węgiersku

Wbrew nazwie jest to danie polskie, a nie węgierskie. Składa się ono z dwóch głównych elementów: chrupiącego, rumianego placka ziemniaczanego i aromatycznego gulaszu. Całość tworzy pyszny i pełnowymiarowy obiad. Usmażone placki przekłada się gorącym gulaszem i podaje przyozdobione keksem gęstej kwaśnej śmietany.

 

 

Składniki:

Gulasz z tego przepisu (klik)

  • Placki ziemniaczane:

ok 1 kg ziemniaków 

1 cebula

2 jajka 

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

gęsta kwaśna śmietana

siekana natka pietruszki

 

 

*** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) ***

*** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc niezbyt gruby placek. Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz, na połowie placka układamy porcje gorącego gulaszu ***

*** Składamy na pół, polewamy śmietaną, posypujemy siekaną pietruszką i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE