Gniazdka ziemniaczane z klopsikami


Gniazdka ziemniaczane z klopsikami

Wyborny obiadek lub oryginalne danie na przyjęcie. Delikatne, kremowe i lekko serowe puree ziemniaczane zapiekane z malutkimi klopsikami w aromatycznym sosie pomidorowym.

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

ok 300g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

1 kopiasta łyżka bułki tartej

1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

ok 1 kg ziemniaków

1 łyżka masła

1/4 szklanki mleka

sól, pieprz

2 łyżki siekanego koperku

10 dkg żółtego sera

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

 

 

*** Ziemniaki zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła, 1/4 szklanki mleka oraz siekany koperek ***

*** Ziemniaki dusimy na puree. Do duszonych ziemniaków dodajemy 3/4 tartego żółtego sera, mieszamy ***

*** Przygotowujemy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Klopsiki na chwile zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek oraz podsmażone wcześniej klopsiki, mieszamy ***

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy. Dodajemy koncentrat oraz ketchup. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką ***

*** Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Z puree ziemniaczanego formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy i robimy wgłębienie na środku ***

*** We wgłębieniach układamy po kilka klopsików i polewamy sosem. Całość posypujemy pozostałym tartym żółtym serem ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE