Wiejski garnek z klopsikami


Wiejski garnek z klopsikami

Szybkie, syte i treściwe danie jednogarnkowe do przygotowania którego, możemy użyć ziemniaczki, które zostały nam z wczorajszego obiadu.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 cebula

kilka pieczarek

1 marchew

1/4 białej kapusty

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

ok 4-5 ugotowanych ziemniaków

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz, ostra papryka

olej do smażenia

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Podsmażone klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Po chwili dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i podsmażamy ***

*** Dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ketchup oraz musztardę ***

*** Mieszamy i dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki ***

*** Całość ponownie dusimy pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojone na większe kawałki ugotowane ziemniaki ***

*** Ziemniaki dodajemy do potrawy i całość posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Danie doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ostrą papryką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE