Wiejski garnek z klopsikami
Szybkie, syte i treściwe danie jednogarnkowe do przygotowania którego, możemy użyć ziemniaczki, które zostały nam z wczorajszego obiadu.
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
1 cebula
kilka pieczarek
1 marchew
1/4 białej kapusty
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
ok 4-5 ugotowanych ziemniaków
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Podsmażone klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***
*** Po chwili dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i podsmażamy ***
*** Dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ketchup oraz musztardę ***
*** Mieszamy i dokładamy podsmażone wcześniej klopsiki ***
*** Całość ponownie dusimy pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojone na większe kawałki ugotowane ziemniaki ***
*** Ziemniaki dodajemy do potrawy i całość posypujemy siekanym koperkiem ***
*** Danie doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ostrą papryką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ