Karkówka pieczona z warzywami
Smaczne, aromatyczne i kruche mięso duszone w delikatnym warzywnym sosie to pomysł na inny niż zwykle obiad.
Składniki:
0,5 kg karkówki
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
1 czerwona cebula
pół niewielkiej cukinii
1 marchewka
kawałek pora
pół pęczka natki pietruszki
1/3 szklanki bulionu
pół pęczka natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek
olej do smażenia
*** Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki ***
*** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia ***
*** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw ***
*** Na warzywa wykładamy podsmażone mięso i na mięso resztę warzyw ***
***Całość polewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę. W czasie pieczenia mięsa polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ ***
*** Smacznego ***
Za mało słone trzeba więcej posolic
fajne danie