Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym


Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować!

 

 

Składniki:

ok 200g makaronu (u mnie rurki)

250g boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

200ml bulionu lub wody

2 żółtka

200ml śmietanki 30 lub 36%

3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej

ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur

2 łyżki tartego żółtego sera

Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

 

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później ***

*** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki ***

*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***

*** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz przyprawy: kurkumę oraz zioła ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Tak powstały sos śmietanowy dolewamy na patelnie, mieszamy i wszystko zagotowujemy ***

*** Gotujemy mieszając do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***

*** Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory i ser pleśniowy, mieszamy ***

*** Całość zagotowujemy, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia i posypujemy tartym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE