Syrop z cebuli – babciny sposób na kaszel, przeziębienie i zwiększenie odporności!


Syrop z cebuli – babciny sposób na kaszel, przeziębienie i zwiększenie odporności!

Ten naturalny lek domowej roboty jest używany już od bardzo dawna, mogą go przyjmować dorośli jak i małe dzieci (od około drugiego roku życia), a także kobiety w ciąży. Skutecznie pomaga zwalczyć przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych, suchy oraz mokry kaszel, ból gardła i katar. Można go stosować także jako środek na zwiększenie odporności organizmu. Składa się tylko z dwóch ogólnodostępnych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu.

Warto jednak pamiętać, że syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne i nie należy spożywać go na około 3 godziny przed snem.

 

 

 

 

SPOSÓB UŻYCIA SYROPU:

* Dzieci – 1 łyżeczka 3 razy na dobę

* Dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie

 

Składniki:

3 cebule

5 łyżek cukru lub miodu

 

 

 

*** Cebulę obieramy i drobno kroimy, ja zrobiłam to w malakserze ***

*** Posiekaną cebulę przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem (u mnie miód – nawet jeśli nie jest płynny, to rozrzedzi się gdy cebula puści sok) ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy na parapet na 1 lub 2 doby. W tym czasie cebula puści sok. Po około dwóch dniach syrop przecedzamy i przelewamy do słoiczka lub buteleczki. Od tej pory należy go przechowywać w lodówce, syrop jest przydatny do spożycia przez mniej więcej dwa tygodnie ***

*** NA ZDROWIE ***

 

SPOSÓB UŻYCIA SYROPU:

* Dzieci – 1 łyżeczka 3 razy na dobę

* Dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE