Paszteciki w cieście piwnym


Paszteciki w cieście piwnym

Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe)

2,5 szklanki mąki

250g masła

po pół łyżeczki soli i pieprzu

  • Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania pasztecików

czarnuszka, sezam lub kminek do posypania

farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo ***

*** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***

*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około pół centymetra ***

*** Prostokąt dzielimy wzdłuż na dwie części ***

*** Na każdym kawałku ciasta układamy wałek z farszu ***

*** Ciasto z farszem rolujemy i układamy, tak aby zlepienie było pod spodem ***

*** Ruloniki kroimy w poprzek na około 2-3 centymetrowe kawałki ***

*** Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Każdy kawałek smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub kminkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki pasztecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE