Ogórki w zalewie curry


Ogórki w zalewie curry

Te ogórki to prawdziwy hit! Smakują tak dobrze, że można je zajadać wprost ze słoika, ale świetnie sprawdzają się także jako przekąska na przyjęciu lub jako dodatek do grilla. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, a same ogóreczki już po około tygodniu od przygotowania są gotowe do spożycia. Polecam!

 

 

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

1 czerwona papryka

ok 8-10 łyżeczek ziaren gorczycy

ziarna czarnego pieprzu – ok 20 sztuk

ziarna ziela angielskiego – ok 10 sztuk

  • Zalewa:

4 szklanki wody

2 szklanki octu spirytusowego 10%

2,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

4 łyżeczki przyprawy curry

2 łyżeczki kurkumy

2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry ***

*** Paprykę myjemy i kroimy w paseczki ***

*** Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce ziaren gorczycy, 2 ziarna pieprzu i 1 ziarno ziela angielskiego ***

*** Do słoików dość ciasno układamy plastry ogórków, co jakiś czas przekładając je paseczkami papryki ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier i sól oraz przyprawy i obrany czosnek. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Zalewę zdejmujemy z ognia, wyławiamy czosnek i zalewamy słoiki, tak aby ogórki były całkowicie przykryte ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Ja wszystkie przetwory pasteryzuje w piekarniku ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE