Ogóreczki krokodylki


Ogóreczki krokodylki

Ten przepis to prawdziwy hit! Chrupiące i przepyszne ogórki, doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie lub dodatek do mięska z grilla. Są łatwe do zrobienia i smakują każdemu. Polecam!

 

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 łyżki soli

pół szklanki oleju

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka chilli w proszku (można dać trochę więcej jeśli lubimy bardziej pikantne smaki)

1 główka czosnku

  • Zalewa:

2,5 szklanki cukru

1,5 szklanki octu

 

 

*** Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do dużej miski ***

*** Posypujemy solą, mieszamy i odkładamy całość na 4 godziny ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy octem. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Zalewę odkładamy do przestudzenia. Z ogórków odlewamy wodę która się wytworzyła (możemy ją zlać do miseczki i w razie jakby zabrakło nam zalewy dopełnić ją słoiki). Do ogórków wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy paprykę słodką i chilli, ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Czosnek obieramy i drobno kroimy ***

*** Pokrojony czosnek dodajemy do ogórków, mieszamy ***

*** Dodajemy przestudzoną ale jeszcze ciepłą zalewę, mieszamy i całość odstawiamy na noc ***

*** Następnego dnia ogóreczki dość ciasno układamy w słoikach ***

*** Zalewamy zalewą w której się moczyły (jeśli zabraknie nam zalewy, to możemy słoiczki dopełnić wodą, którą wcześniej odlaliśmy z ogórków. Mi akurat wystarczyło zalewy, a nawet trochę zostało) ***

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

KOMENTARZE