Waniliowe ciacho z owocami i kruszonką


Waniliowe ciacho z owocami i kruszonką

Mięciutka i delikatna w smaku drożdżówka z sezonowymi owocami oraz chrupiącą kruszonką. Pyszne domowe ciasto, któremu nikt się nie oprze.

Moje ciasto upiekłam w niedużej foremce, trochę większej od tradycyjnej keksówki, jeśli jednak chcemy zrobić większe ciasto w dużej blaszce, należy wówczas podwoić ilość składników.

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

350g mąki

7g suchych drożdży

120ml ciepłego mleka

80g cukru

16g cukru waniliowego

3 żółtka

100g masła

  • Kruszonka:

80g mąki

5 łyżek cukru

50 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

3/4 szklanki owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie borówki i maliny)

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia ***

*** Do masła dodajemy mleko, mieszamy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami ***

*** Dodajemy cukry, żółtka oraz masło z mlekiem ***

*** Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest to foremka do wypieku chleba) ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Na wierzchu ciasta wykładamy owoce i kruszonkę. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE