Faszerowane zraziki z mięsa mielonego w pysznym sosie


Faszerowane zraziki z mięsa mielonego w pysznym sosie

Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycje obiadową – nadziewane roladki mielone duszone w aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z kluskami lub ziemniaczkami i świeżą surówką. Pyszny, łatwy w przygotowaniu i bardzo treściwy obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego (u mnie mięso wołowe, ale można użyć wieprzowego)

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła

ziele angielskie, liść laurowy

20dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek pora – biała część

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

1 ogórek kiszony

pół pęczka zielonej pietruszki

1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

olej do smażenia

mąka do obtoczenia roladek

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Pieczarki zdejmujemy z patelni i następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i porem ***

*** Papryki oraz ogórka kroimy w kosteczkę ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy pieczarki, cebulę z porem, papryki, ogórka oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Mięso z farszem formujemy w dłoniach tworząc roladki. Roladki dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Całość zalewamy winem, zagotowujemy. Dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy ***

*** Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, mieszamy ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***

*** Roladki obtaczamy w sosie i wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut ***

*** Podajemy posypane świeżą zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE