Ciasteczka kacze stopy


Ciasteczka kacze stopy

Kruche, delikatne i niebiańsko smaczne ciasteczka z jabłkami. Bardzo lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis :))

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

ok. 250g mąki pszennej

250g masła

2 żółtka

  • Dodatkowo:

1 jabłko

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego – 16 gram

 

 

 

 

*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtka ***

*** Wszystko razem siekamy nożem ***

*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***

*** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i obsypujemy połową cukru waniliowego ***

*** Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka ***

*** Na każdym krążku ciasta układamy kawałek jabłka ***

*** Kółeczko składamy na pół i jeszcze raz na pół ***

*** W miseczce mieszamy cukier z pozostałym cukrem waniliowym i moczymy w nich ciastka, tak żeby oblepiły się cukrem z każdej strony ***

*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy ciastek na raz ***

*** Ciasteczka najlepiej smakują w dniu pieczenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE