Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym


Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym

Idealne ciasto zarówno na święta, jak i na każde przyjęcie. Jest proste w przygotowaniu, składa się tylko z czterech składników i zawsze wychodzi. Moja propozycja podania tego serniczka, to podzielenie go po upieczeniu na dwa pyszne warianty smakowe. Tym sposobem za jednym pieczeniem uzyskamy wizualnie dwa rodzaje ciasta 😉

 

* Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu.

* Przed ułożeniem kuleczek/snikersów na cieście, warto sobie na polewie zaznaczyć delikatnie nożem kawałki jakie będziemy chcieli później wykroić i tak ułożyć dodatki aby nie znajdowały się one na lini cięcia, ponieważ krojenie kulek/snikersów jest dość trudne i może to zepsuć wizualny efekt ciasta.

 

 

Składniki:

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Moja propozycja na wierzch ciasta:

1 czekolada deserowa

100ml słodkiej śmietanki 30-36%

2-3 duże batoniki snikers

kulki – wafelki w czekoladzie (u mnie okulki z biedronki)

 

 

 

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku ***

*** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) ***

*** Na połowie ciasta układamy kuleczki – wafelki w czekoladzie ***

*** Natomiast na drugiej połowie ciasta układamy pokrojone w plasterki snikersy. Całość możemy delikatnie polać pozostałą polewą czekoladową ***

*** Po zastygnięciu polewy ciasto kroimy na kawałki i układamy naprzemiennie (raz ze snikersem, raz z kuleczkami) na talerzu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

Wygląda super upiekę na święta. Pewnie też pysznie smakuje.