Białkowiec z makiem i czekoladą


Białkowiec z makiem i czekoladą

Zostały Wam białka po karnawałowym wypieku pączków lub faworków? Nic nie szkodzi, bo właśnie lecę z super przepisem na pyszną, wilgotną i delikatną babkę, którą upieczemy właśnie z samych białek jaj. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego mega smaczne. Polecam!

 

Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)

 

 

Składniki:

1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )

szczypta soli

1/2 szklanki drobnego cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120g masła

1/2 szklanki maku

1 nieduże jabłko

ok 30 g białej czekolady

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ***

*** Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką ***

*** Do ciasta dodajemy suchy mak oraz jabłko starte na dużych oczkach tarki, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy drobno pokrojoną białą czekoladę i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Białkowiec z makiem i czekoladą