Makowiec japoński


Makowiec japoński

Pyszny i bardzo wilgotny makowiec bez dodatku mąki pszennej. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Polecam!

 

 

Użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm

 

Składniki:

8 jajek

szczypta soli

pół litra mleka

400g maku

250g cukru pudru

200g miękkiego masła

200g kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jabłka

pół szklanki rodzynek

kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego

  • Polewa czekoladowa:

50g czekolady mlecznej

50g czekolady deserowej

ok 100ml słodkiej śmietanki 30-36%

 

 

*** Mak przesypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką ***

*** Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odkładamy na około 30 minut do napęcznienia. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka ***

*** Następnie mak musimy rozdrobnić, możemy to zrobić blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mielenia ***

*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku oraz kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego ***

*** Cały czas miksując dokładamy partiami zmielony mak. Następnie dodajemy kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka oraz rodzynki dodajemy do masy makowej i mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm) ***

*** Blaszkę z ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy ją śmietanką i miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tak zwanej kąpieli wodnej ***

*** Czekoladę mieszamy, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką ***

*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Makowiec japoński