Megaowocowy sernik na zimno z żelką i chrupiącym czekoladowym spodem – ciasto bez pieczenia!


Megaowocowy sernik na zimno z żelką i chrupiącym czekoladowym spodem – ciasto bez pieczenia!

Stali obserwatorzy bloga pewnie już znają to ciasto z wyglądu, ponieważ jakiś czas temu gościł tutaj przepis na tak zwany „Jelly fruit cake” przepis tutaj (KLIK). I cieszył się on zresztą wśród Was dużym powodzeniem 😉 Jednak dzisiejsze ciasto tylko z wyglądu przypomina ten śliczny torcik owocowy. Tym razem w środku, pod warstwą owoców i galaretki znajduje się przepyszny sernik na zimno, z żelką owocową i chrupiącą czekoladową warstwą. Niebo w ustach! Bardzo polecam na szczególne okazję, efekt wow wśród gości gwarantowany! Ciasto dobrze się kroi, nawet pomimo tego, że pomarańczo w celach ozdobnych jest razem ze skórką.

Idąc za waszymi pomysłami i radami, tym razem trochę zmieniłam sposób wylewania galaretki, i w sumie nie wiem która taktyka jest lepsza. Najlepiej sami porównajcie oba przepisy i wybierzcie ten sposób, który Wam bardziej odpowiada.

 

Kilka uwag praktycznych:

  • do wykonania ciasta potrzebny będzie rant (średnica 15-20cm) wysokość minimum 12cm,
  • folia rantowa o wysokości min. 12 cm (choć słyszałam też historie, że ktoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół i również się sprawdziły 😉
  • folia spożywcza,
  • blender\malakser.

Składniki:

  • Masa serowa:

200ml śmietanki kremówki

1kg sera mielonego z wiaderka

500g serka mascarpone

1 bezbarwna galaretka

4-6 łyżek cukru pudru

  • Chrupka czekoladowa:

200g kremu czekoladowego nutella

120g płatków kukurydzianych

  • Żelka owocowa:

200g owoców (u mnie borówki i porzeczki)+ 1/3 szklanki wody

1 galaretka owocowa (u mnie borówkowa)

  • Ganache z białej czekolady:

200g miękkiego masła

200g białej czekolady

  • Wierzch owocowo-galaretkowy:

3 przeźroczyste galaretki o smaku owocowym (u mniewinogronwe) + 0,8 litra wody

Dowolne owoce do dekoracji + mięta (uwaga, pod galaretkę nie nadaje się kiwi i ananas)

 

*** Przygotowujemy żelkę. Owoce i wodę przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż owoce zmiękną ***

*** Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Rant układamy na deseczce lub płaskiej blaszce, ustawiamy na średnicę 15 cm i wykładamy w środku podwójną warstwą folii spożywczej (szczelnie, tak aby żelka nam nie przeciekła na zewnątrz). Na folię wylewamy 3/4 frużeliny owocowej (resztę odkładamy na blacie, będzie nam potrzebna do masy serowej). Rant z żelką wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia ***

*** Po tym czasie przygotowujemy chrupiący spód czekoladowy. Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki. Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Rant cukierniczy ustawiamy na średnicę 16-17 cm (średnica musi być co najmniej 1 cm większa niż przy żelce). Od spodu rant owijamy folią spożywczą. masę czekoladową przekładamy do rantu, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę serową. Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser mielony oraz ser mascarpone, mieszamy i pomału dodajemy zimną galaretkę, ponownie dokładnie mieszamy. Całość dosładzamy cukrem pudrem do smaku ***

*** 1/3 masy serowej odkładamy do osobnej miski i mieszamy z pozostałą frużelinę owocową (jeżeli frużelina stężała nam za mocno możemy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej ***

*** Na czekoladowy spód wykładamy połowę białej masy serowej. Na masie układamy żelkę owocową, tak aby była centralnie na środku, a po bokach otaczała ją masa serowa ***

*** Na żelkę delikatnie wylewamy pozostałą białą masę serową ***

*** Na górę wykładamy owocową masę (serową z frużeliną) ***

*** Całość odkładamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki, aby masa dobrze stężała. Po tym czasie przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. ***

*** Przygotowujemy ganache z czekolady. Białą czekoladę umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą, jest to tak zwana kąpiel wodna ***

*** Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści ***

*** Do miski miksera wrzucamy miękkie masło, w temperaturze pokojowej i ucieramy na średnich obrotach tak długo, aż będzie puszyste. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę dodajemy powoli do masła, mieszając wszystko na małych obrotach, do połączenia się składników. Odstawiamy na blacie, aby ganache zgęstniał do gęstej konsystencji pasty ***

*** Masą obkładamy mocno schłodzone ciasto, wyjęte prosto z lodówki. Najpierw nakładamy pierwszą, cienką warstwę, i umieszczamy ciasto na kilka minut w lodówce. Następnie układamy drugą warstwę, wyrównujemy i ponownie wkładamy na kilka minut do lodówki ***

*** Owoce kroimy w plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyklejamy na krem ganache do schłodzonego tortu. Całość wkładamy do lodówki na kilka minut ***

*** Rant wykładamy folią rantową (folię i rant mam o wysokości 12 cm) ***

*** Rant z folią układamy na podkładce. Ciasto umieszczamy w rancie i zapinamy, tak aby zostało miejsce na galaretki, mi wyszła średnica 20 cm ***

*** Dwie łyżki kremu ganach przekładamy do foliowego woreczka, robimy małą dziurkę i obtaczamy kremem rant z zewnątrz. Całość umieszczamy w lodówce do czasu, aż krem stężeje ***

*** Do rantu wlewamy kilka łyżek przeźroczystej galaretki i ponownie wkładamy na kilka minut do lodówki, lub na chwilę do zamrażarki, aby galareta stężała. Po tym czasie dekorujemy ciasto owocami od góry i całość delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Galaretkę wlewamy do wysokości tortu, górne owoce mają być polane, ale nie całkowicie zalane galaretką ***

*** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z rantu, folię rantową najlepiej ogrzać przez chwilę delikatnie suszarką, aby równo odeszła od galaretki ***

*** W ciasto możemy wbić dowolny topper, wówczas stanie się pięknym i niespotykanym tortem okolicznościowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE