Ciasto ucierane ze śliwkami


Ciasto ucierane ze śliwkami

Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto, które świetnie komponuje się ze słodką kruszonką i lekko kwaskowatymi śliwkami. Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!

 

 

Składniki:

250g masła

350g mąki pszennej

60g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

170g cukru

16g cukru waniliowego

120ml mleka

50ml oleju

  • Kruszonka:

50g masła

5 łyżek cukru

80g mąki pszennej

  • Dodatkowo:

ok 250g śliwek węgierek

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Do miski przekładamy masło oraz oba cukry i ucieramy razem mikserem do białości ***

*** Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąki z proszkiem do pieczenia ***

*** Dodajemy mleko oraz olej i mieszamy całość do połączenia się masy ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja ma wymiary 21 x 21 cm). Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki śliwki ***

*** Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE