Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą


Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą

Sezon na rabarbar w pełni, więc warto pomyśleć nad zrobieniem pysznego ciacha. Moja dzisiejsza propozycja to delikatne kruche ciasto z kremową masą budyniową i bezową pianką malinową. No i oczywiście całość zwieńczona aromatycznym rabarbarem 🙂

 

 

Składniki:

  • Kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

4 żółtka

150g masła

  • Budyń:

2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)

3 szklanki mleka

4 łyżki cukru

  • Beza:

4 białka

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

1 kisiel malinowy

  • Dodatkowo:

3-4 łodygi rabarbaru

 

 

*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy kruche ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm ***

*** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy budyń. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć) i mieszamy, aż zgęstnieje ***

*** Na podpieczonym spodzie ciasta układamy pokrojony na plastry rabarbar ***

*** Na rabarbar wykładamy ciepły budyń ***

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu wsypujemy kisiel i krótko miksujemy ***

*** Piankę wykładamy równomiernie na budyń ***

*** Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą