Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami


Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami

No i mamy cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika.

 

 

Składniki:

ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej

pół młodej kapusty

1 marchew

1/3 szklanki bulionu

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek

3-4 łyżki oleju

ok 1 kg młodych ziemniaków

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i obsypujemy przyprawami ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Ziemniaki obieramy, polewamy niewielką ilością oleju, obsypujemy delikatnie przyprawami i mieszamy ***

*** W żaroodpornym naczyniu układamy kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki ***

*** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami ***

*** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut. Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE