Sernik krówka
Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 200g herbatników
ok 6 łyżek mleka
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
- Wierzch:
1 puszka masy kajmakowej
płatki migdałowe
*** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***
*** Na schłodzone ciasto wykładamy lekko podgrzaną masę kajmakową (puszkę z masą wsadziłam na kilkanaście minut do miski z gorącą wodą – wówczas masa lepiej się rozprowadza). Całość posypujemy płatkami migdałowymi ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Mam pytanie co do spodu ciasta. Można zblendowac herbatniki z masłem i zrobić kruchy spod? Ale czy w piekarniku on się nie spali?
Tak, można zrobić taki spód, nie spali się.
właśnie mam w piekarniku. Minęło 90 minut i sernik jest blady. Podwyższyłam do 130 stopni. Czekam aż się zarumieni trochę. Ciekawe czy w tak niskiej temperaturze to nastąpi,,