Paluszki rybne w chrupiącej panierce curry


Paluszki rybne w chrupiącej panierce curry

Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, kawałki białej ryby panierowane w pysznym i aromatycznym cieście. To danie z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz)

sól, pieprz

olej do smażenia – ok 1 szklanka

  • Ciasto:

1 jajko

1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

1 płaska łyżeczka curry

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

 

 

 

*** Rybę kroimy w około 3-4 cm prostokąty i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***

*** Usmażone paluszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE