Nutella ze śliwek


Nutella ze śliwek

Znany i lubiany przepis na pyszny krem czekoladowy zwany śliwkową nutellą lub czekośliwką. Wykonuje się go bardzo podobnie jak popularne powidła śliwkowe, tyle że z dodatkiem kakao. Szczerze mówiąc w smaku też bardziej przypomina dżem niż nutelle, więc w sumie nie wiem skąd wzięła się  taka nazwa, może ze względu na wygląd. Krem jest bardzo smaczny i może służyć do przełożenia ciasta, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do pieczywa.

 

 

Składniki:

1 kg śliwek węgierek

1 szklanka cukru

70g kakao

 

 

*** Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki ***

*** Śliwki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kakao ***

*** Chwilę podsmażamy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści ***

*** Całość blendujemy na gładką masę, a następnie gotujemy przez 1 godzinę, lub dużej – do otrzymania gęstej konsystencji. Cały czas gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ***

*** Gorący krem czekoladowy nalewamy w słoiki i zakręcamy. Pasteryzacja nie jest potrzebna ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o