Ogórki w curry


Ogórki w curry

Pyszne domowe ogóreczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem przyprawy curry. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu albo do kanapek lub jako przekąska na imprezę.

 

 

Składniki:

1 kg ogórków

1 czerwona papryka

1,5 litra wody

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

1 łyżka soli

3 łyżki curry

ok 5-6 łyżeczek gorczycy

ok 12-14 ziarenek pieprzu

ok 5-6 goździków

 

 

 

*** Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier oraz sól i całość zagotowujemy. Na końcu wsypujemy curry, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki ***

*** Ogórki rozcinamy na ćwiartki lub jeśli są większe to na ósemki ***

*** Paprykę myjemy i kroimy w paseczki ***

*** Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, 1 goździk oraz po dwie kulki pieprzu ***

*** Ogórki z papryką przekładamy do słoików ***

*** Słoiki zalewamy jeszcze ciepłą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki możemy pasteryzować w garnku, w piekarniku lub w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o