Ananaski z cukinii ;)


Ananaski z cukinii 馃槈

S艂odziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Mo偶na j膮 dodawa膰 do ciast, sa艂atek i deser贸w. Bardzo smaczna. Polecam!

 

 

Sk艂adniki:

2 kg cukinii

2,5 szklanki wody

2 艂y偶eczki kwasku cytrynowego

0,5 kg cukru

2-3 艂y偶eczki cukru waniliowego

1 艂y偶eczka kurkumy

 

 

 

*** Cukinie myjemy i obieramy, z wi臋kszych sztuk wydr膮偶amy gniazda nasienne ***

*** Cukinie kroimy w drobn膮 kostk臋 ***

*** Wod臋 z kwaskiem cytrynowym zagotowujemy ***

*** Gor膮c膮 wod膮 zalewamy cukinie i odk艂adamy na minimum 12 godzin ***

*** W tym czasie cukinia powinna pu艣ci膰 sok ***

*** Nast臋pnie zlewamy zalew臋 ***

*** Do zalewy dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i kurkum臋. Ca艂o艣膰 zagotowujemy i mieszamy聽 ***

*** Do gotuj膮cej si臋 zalewy dok艂adamy cukini臋 i gotujemy przez oko艂o 5 minut cz臋sto mieszaj膮c ***

*** Cukini臋 wraz z zalew膮 przek艂adamy do s艂oiczk贸w i pasteryzujemy. S艂oiczki mo偶emy pasteryzowa膰 w garnku (oko艂o 5-6 minut), w piekarniku lub w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku 鈥 Na dnie umieszczamy 艣ciereczk臋, uk艂adamy s艂oiki, tak aby nie styka艂y si臋 ze sob膮 艣ciankami, zalewamy wod膮 do 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na ma艂ym ogniu). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku 鈥 S艂oiki uk艂adamy na blaszce, tak aby nie styka艂y si臋 ze sob膮 艣ciankami, wk艂adamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperatur臋 na 130鈥機 i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wy艂膮czamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy s艂oiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce 鈥 S艂oiki uk艂adamy w zmywarce wieczkami do do艂u, ustawiamy cykl myj膮cy na minimum 75鈥機 lub wy偶szy. Nie dodajemy 偶adnych detergent贸w myj膮cych! W艂膮czamy zmywark臋 i czekamy, a偶 zako艅czy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygni臋cia.

 

 

POLECAM R脫WNIE呕:

 

 

 

 

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Go艣膰
Anonimowo

Czy mo偶na kwasem cytrynowy zast膮pi膰 sokiem z cytryny? Je艣li tak to w jakiej ilo艣ci ?

Anonimowo
Go艣膰
Anonimowo

S膮 przepyszne!

Aneta
Go艣膰
Aneta

Robie je co roku. S膮 pyszne. Dodaje je zawsze do serniczka i nie opadaj膮 na dno podczas pieczenia. Do sa艂atki te偶 super. Dzieci zajadaj膮 si臋 ananasami i wcale nie wyprowadzam ich z b艂臋du m贸wi膮c, 偶e to cukinia 馃槈