Sernikobrownie z owocami


Sernikobrownie z owocami

To ciasto naprawdę jest przepyszne! Wilgotny i mocno czekoladowy spód brownie dopełniony kremową warstwą serową i owocami. Niebo w ustach 🙂 Do tego ciasto jest proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Polecam wypróbować.

Do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 centymetrów. 

 

 

Składniki:

  • Masa brownie:

2 tabliczki gorzkiej czekolady – 200gram

1 kostka masła – 200g

200g cukru

3 jajka

140g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)

110g cukru

1 budyń waniliowy bez cukru – 40g

2 jajka

100g śmietanki 30 lub 36%

ok. 200g owoców typu maliny, jagody, borówki, porzeczki, wiśnie, truskawki… (u mnie maliny i borówki)

 

 

*** Przygotowujemy masę brownie: do garnuszka przekładamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy na małym ogniu ***

*** W międzyczasie masę mieszamy aby nie przywarła do garnka. Gdy masa będzie całkowicie rozpuszczona i jednolita odstawiamy ją z ognia ***

*** W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę ***

*** Następnie dodajemy do nich ciepłą masę czekoladową i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita konsystencja ***

*** Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy ponownie, ale tylko do połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary 26×21 centymetry) ***

*** Przygotowujemy masę serową: do miski przekładamy ser, dodajemy budyń (proszek) i jajka. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Masę serową przekładamy delikatnie na warstwę brownie i wyrównujemy ***

*** Końcem łyżeczki mieszamy delikatnie obie masy robiąc zygzaki – dzięki temu ciasto będzie efektowniej wyglądać po przekrojeniu ***

*** Na wierzchu układamy owoce wciskając je delikatnie w ciasto ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 50 minut – aż warstwa serowa całkowicie zastygnie ***

*** Kroimy po wystudzeniu. Ciasto podczas studzenia lekko opadnie- jest to naturalne zjawisko przy sernikach 😉 ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Aneta
Gość
Aneta

Ten placek to połączenie moich dwóch ulubionych ciast. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Jest przepyszne!