Dwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami


Dwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami

Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem malinowym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

5 jajek

6 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki

80ml wody

45ml oleju

3 łyżki kakao

  • Krem malinowy:

250g malin

3 łyżki cukru

1 galaretka malinowa

250ml śmietanki kremówki

  • Dodatkowo:

150g malin

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***

*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***

 

*** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia ***

*** Do foliowego woreczka przekładamy jasną część ciasta, woreczek zawiązujemy ***

*** W woreczku odcinamy jeden róg i nakładamy ciasto na papier tworząc poprzeczne paski ***

*** Do drugiego woreczka przekładamy ciemne ciasto, związujemy. Odcinamy róg i nakładamy ciasto w przerwy między jasnym ciastem ***

*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do suchego patyczka ***

*** Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***

*** Ciasto przekładamy na czysty papier i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy krem malinowy. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się ***

*** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy rząd malinek ***

*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***

*** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o