Rolada żyrafa z owocami


Rolada żyrafa z owocami

Delikatna rolada biszkoptowa wypełniona śmietankowym kremem z mascarpone oraz sezonowymi owocami. Efektowne ciasto, które rewelacyjnie smakuje i wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

5 jajek

6 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki

80ml wody

45ml oleju

4 łyżki kakao

  • Krem z owocami:

250ml śmietanki kremówki

250ml serka mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie)

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***

*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do foliowego woreczka przekładamy 6 łyżek ciasta, woreczek zawiązujemy, odcinamy jeden róg i nakładamy kontury na papier. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przez chwilę  ***

*** W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***

*** Ciemne ciasto wykładamy na podpieczone kontury i delikatnie wyrównujemy ***

*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 13 – 15 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***

*** Ciasto przekładamy na czysty papier wzorem do dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku, dokładnie mieszamy ***

*** Owoce myjemy i osuszamy ***

*** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce ***

*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***

*** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Elżbieta
Gość
Elżbieta

Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje