Puszyste racuszki z truskawkami i jabłkiem


Racuszki z truskawkami i jabłkiem

Puszyste, lekkie i przepyszne racuchy drożdżowe z owocami i cukrem pudrem. Bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Z pewnością zasmakują każdemu, a szczególnie dzieciom 😉

 

 

Składniki:

3/4 szklanki ciepłego mleka

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

25g drożdży

2 jajka

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru do rozczynu

1 jabłko

ok 10 truskawek

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Ciepłe mleko (ale nie gorące!) przelewamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł ***

*** Jajka ubijamy wraz z cukrem pudrem za pomocą miksera na puszystą masę ***

*** Następnie dodajemy powoli wyrośnięty rozczyn z drożdży cały czas mieszając na małych obrotach miksera ***

*** Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy mąkę. Masę miksujemy do momentu, aż składniki całkowicie się połączą i nie będzie widocznych grudek ***

*** Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia, na około 30 minut ***

*** W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę ***

*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***

*** Do wyrośniętego ciasta dodajemy dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy średnią warstwę oleju i nakładamy po dwie łyżki stołowe ciasta z jabłkiem rozprowadzając je za pomocą łyżki. Na racuszkach układamy plasterki truskawek ***

*** Smażymy po około 1 minucie z każdej ze stron lub do zrumienienia. Po usmażeniu racuszki wykładamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przed podaniem obsypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** Z podanych składników wyszło mi 9 puszystych i dość dużych racuszków ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o